Olaszország: Csodálatos húsvéti kalács Olaszországból

Szeretettel köszöntelek Olaszország Közösségi Oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és színesítsd azt a többi taggal együtt! Írhatsz blogot arról, merre jártál és mit tapasztaltál, képeket és videókat tölthetsz fel utazásod legszebb pillanatairól, fórumozhatsz, és hozzászólhatsz a többiek tartalmaihoz is. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3577 fő
  • Képek - 3416 db
  • Videók - 1753 db
  • Blogbejegyzések - 391 db
  • Fórumtémák - 108 db
  • Linkek - 1149 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Olaszország Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek Olaszország Közösségi Oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és színesítsd azt a többi taggal együtt! Írhatsz blogot arról, merre jártál és mit tapasztaltál, képeket és videókat tölthetsz fel utazásod legszebb pillanatairól, fórumozhatsz, és hozzászólhatsz a többiek tartalmaihoz is. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3577 fő
  • Képek - 3416 db
  • Videók - 1753 db
  • Blogbejegyzések - 391 db
  • Fórumtémák - 108 db
  • Linkek - 1149 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Olaszország Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek Olaszország Közösségi Oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és színesítsd azt a többi taggal együtt! Írhatsz blogot arról, merre jártál és mit tapasztaltál, képeket és videókat tölthetsz fel utazásod legszebb pillanatairól, fórumozhatsz, és hozzászólhatsz a többiek tartalmaihoz is. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3577 fő
  • Képek - 3416 db
  • Videók - 1753 db
  • Blogbejegyzések - 391 db
  • Fórumtémák - 108 db
  • Linkek - 1149 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Olaszország Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek Olaszország Közösségi Oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és színesítsd azt a többi taggal együtt! Írhatsz blogot arról, merre jártál és mit tapasztaltál, képeket és videókat tölthetsz fel utazásod legszebb pillanatairól, fórumozhatsz, és hozzászólhatsz a többiek tartalmaihoz is. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3577 fő
  • Képek - 3416 db
  • Videók - 1753 db
  • Blogbejegyzések - 391 db
  • Fórumtémák - 108 db
  • Linkek - 1149 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Olaszország Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Ha már unjuk a sima fonott kalácsot, vagy csak szeretnénk kimaxolni a kalács témát, akkor idén húsvétkor vigyünk egy kis csavart a reggeli kalácsozásba, és készítsünk gazdagon megszórt, mandulás, kandírozott narancsos verziót. Ezzel az olasz húsvéti kaláccsal garantáltan tarolni fogunk.

 

A Colomba, az olaszok kihagyhatatlan húsvéti kalácsa, ami minden családban ott van az ünnepi, megterített asztalon. A Colomba szó jelentése magyarul: galamb, a galamb pedig a béke és az újjászületés szimbóluma Noé és az özönvíz óta (a Noé bárkájára olajággal a csőrében visszatérő galamb volt a jel, hogy az özönvíz véget ért).

 

A mi fonott, húsvéti kalácsunkkal ellentétben, itt nem kell ugyan fonatokkal bűvészkednünk, de nem árt némi kézügyesség. A megkelt tésztát ugyanis galamb alakúra kell formáznunk sütés előtt. Papír sütőforma híján, ez mindenkinek a fantáziájára van bízva. Megnyugtatásul: az Olaszországban kapható húsvéti kalácsok is csak elég nagy képzelőerővel nevezhetők galamb alakúaknak. A lényeg az ízesítés, a tészta tökéletes állaga és hogy végeredményben ez egy házi készítésű húsvéti kalács lesz, ami nagyban növeli az eszmei értékét.

 


Húsvéti kalács hozzávalói:
  • 450 g liszt
  • 0,4 dl tej
  • 1 dl víz
  • 7 g szárított élesztő
  • 140 g cukor
  • 100 g vaj
  • 100 g mazsola
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 50 g kandírozott narancshéj
  • 100 g őrölt mandula
  • 100 g porcukor
  • 50 g egész mandula
  • 50 g díszítő cukor
  • Húsvéti kalács elkészítése:
    • 140 g lisztet keverjünk el egy zacskó szárított élesztővel (7 g) és 0,4 dl szoba hőmérsékletű tejjel és 1 dl szintén szoba hőmérsékletű vízzel. Majd lefedve, meleg helyen hagyjuk megkelni, legalább a duplájára.
    • Ha meg kelt a tészta, adjuk hozzá 20 g cukrot, majd robotgéppel keverjük el, és további folyamatos keverés mellett kanalanként adjuk hozzá a 100 g lisztet is. Mikor már teljesen összedolgoztuk, jöhet bele a 20 g puha vaj is. Ezzel is alaposan eldolgozzuk és meleg helyen, lefedve további másfél órát kelesztjük.
    • A mazsolát áztassuk negyed órára hideg vízbe.
    • Az időközben megkelt tésztához adjunk hozzá 120 g cukrot, a robotgéppel keverjük el teljesen, majd a dagasztókar segítségével adjunk hozzá 210 g lisztet, kanalanként.
    • Ha ezzel megvagyunk, jöhetnek a tojások és a só is. Majd 80 g puha vaj, apránként.
    • Ezután kerül bele a vaníliás cukor és a kandírozott narancshéj. Jól összekeverjük ezekkel is.
    • Végül a lecsepegtetett mazsola kerül a húsvéti kalács tésztájába. A robotgép dagasztó karjával további 20 percig dolgozunk a tésztán.
    • Az összedolgozott tésztát, lefedve 16 órára a hűtőszekrénybe tesszük, majd meleg helyen további 2-3 órát hagyjuk kelni.
    • Közben elkészítjük a mázat: 100 g porcukrot 1 evőkanál vízzel, 1 tojással és 100 g őrölt mandulával összekeverünk. Ha megkelt a tészta, tegyük egy kivajazott tepsibe, és formázzuk galamb alakúra (vagy amilyenre sikerül).
    • Kenjük meg a mázzal és szórjuk meg az egész mandulával és a díszítő cukorral.
    • 160 fokra előmelegített sütőben 50-55 percig sütjük.
    • Így készül tehát az olasz variáció, de a húsvéti kalácsot ezerféleképpen fel lehet még dobni: mazsolával, csokoládéval, gluténmentesen vagy pisztáciával. A töltött húsvéti kalácsokat se hagyjuk figyelmen kívül: sok gyümölccsel, olajos magvakkal esetleg sonkával megpakolva.

      Forrás:


Címkék: kalács olaszország

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 4 napja itt:

Érezd magad jól a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu