Szeretettel köszöntelek Olaszország Közösségi Oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és színesítsd azt a többi taggal együtt! Írhatsz blogot arról, merre jártál és mit tapasztaltál, képeket és videókat tölthetsz fel utazásod legszebb pillanatairól, fórumozhatsz, és hozzászólhatsz a többiek tartalmaihoz is. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Olaszország Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek Olaszország Közösségi Oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és színesítsd azt a többi taggal együtt! Írhatsz blogot arról, merre jártál és mit tapasztaltál, képeket és videókat tölthetsz fel utazásod legszebb pillanatairól, fórumozhatsz, és hozzászólhatsz a többiek tartalmaihoz is. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Olaszország Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek Olaszország Közösségi Oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és színesítsd azt a többi taggal együtt! Írhatsz blogot arról, merre jártál és mit tapasztaltál, képeket és videókat tölthetsz fel utazásod legszebb pillanatairól, fórumozhatsz, és hozzászólhatsz a többiek tartalmaihoz is. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Olaszország Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek Olaszország Közösségi Oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és színesítsd azt a többi taggal együtt! Írhatsz blogot arról, merre jártál és mit tapasztaltál, képeket és videókat tölthetsz fel utazásod legszebb pillanatairól, fórumozhatsz, és hozzászólhatsz a többiek tartalmaihoz is. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Olaszország Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Akik hozzám hasonlóan rajonganak az olasz konyha remekeiért, azoknak általában elmondható, hogy szívesen gondozzák az ezekhez az ételekhez szükséges friss fűszernövényeket is. Most, hogy beköszöntött az ősz, ideje áttekinteni a készleteket, és előrelátóan leszüretelni, eltenni, és átteleltetni a fűszereket.
A növényeket szüreteljük le, és kis csokrokba kötve sötét, de szellős helyen (pl. speiz) lógassuk fel, és hagyjuk teljesen megszáradni. Ezután fűszeres üvegben apróra morzsolva, vagy oliva-val felöntve fűszerolajként tehetjük el, és akár ajándékként is meglephetünk vele bárkit. A kevésbé dekoratív, ám annál hasznosabb módszer, ha a friss, még zöld növényt apróra vágjuk, és zacskóban vagy dobozban lefagyasztjuk. Én a könnyen adagolhatóság miatt kevés olajjal (vagy vízzel) elvegyítve az apróra vágott növénykét jégkocka-tartóba töltöm, majd a kész fűszerkockákat bezacskózva felcímkézem (ugyanis az agyam szita). Ezzel a módszerrel akár fűszerkeverékes kockákat is lehet csinálni!
A bazsalikomot, borsfüvet, koriandert, sáfrányt, ánizst egészében tartósítsuk a fent leírt módszerek valamelyikével, ezek egynyári növények, tavasszal újat kell vennünk, vagy magról nevelni. A bazsalikom plusz 10 fokon is elpusztul, úgyhogy a szüretet minél hamarabb végezzük el! A petrezselyem, zsálya, oregano, szurokfű, menta, majoránna viszont egész jól bírják a téli fagyot, de inkább csak a kertben, nem cserépben. Az oregano-t, szurokfüvet és zsályát majd csak tavasszal kell visszavágni, és falevelekkel betakarni, úgyhogy ezekkel nincs most különösebb gond. A rozmaring, és babér viszont érzékeny a fagyokat illetően, úgyhogy a kertből mentsünk ki néhányat gyökerestül, és cserépben, vagy ládába ültetve, fagymentes helyen (pl.: lépcsőház vagy pince) teleltessük őket. Ha bent, a konyhában is szeretnénk tovább frissen használni őket, a kiásott töveket tápdús földbe ültessük, és mielőtt bevinnénk a lakásba, hagyjuk, hogy az első fagy „megcsípje” őket. A friss hajtásokat ne vágjuk tövig használatkor!
Úgy gondolom, nem olyan vészes ennyi teendő így ősszel, cserébe a friss fűszerekért. Hiszen az olasz ételek varázsának egyik alapja, hogy mivel mediterrán tájak ételei, mindig friss zöld fűszernövényekkel készülnek.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
A mediterrán egészség titka?
You've really imsees
Olaszország a világ egyik leglátogatottabb országa
Római utazás